La Poste du Louvre turns the page from 1888 to 2022


The story of la Poste du Louvre is both historic and modern. Originally built as a post office (la Poste) on du Louvre street in a central area of Paris, France, the building is now undergoing a transformation into a multipurpose space that has earned several environmental certifications. 

Continue reading below

Our Featured Videos

black metal and glass building

It’s an example of honoring a classic building, constructed from 1888 to 1898 following the design by Julien Guadet. La Poste du Louvre has long served as a post office in a changing industry that has resulted in endless renovations over the century-and-a-half of its history. Updates took place during the 1960s through the 1980s, with intensive reconstruction following a fire in 1975. But the building, under the ownership of la Poste du Louvre’s real estate subsidiary Poste Immo, is receiving a comprehensive and modern conversion guided by architect Dominique Perrault, whose vision includes a hotel, restaurant, shops, offices and social housing. Plus, the post office remains intact.

Related: Ranch Dressing house sets example for modernization with minimal impact

building interior with ornate painted ceilings
glass wall framed in black metal

Perrault placed a special focus on going beyond the outlined criteria required to earn certifications related to sustainable architecture. As a result, the building achieves triple certification from NF HQE Rénovation (Excellent level), LEED Core & Shell Gold and BREEAM (Very Good level). 

post office interior with black metal ceilings
building lobby with skylights

While working to keep the framework of the original building, secondary structures were built inside for additional support. In this way, the new design kept the building’s original stone and metal as well as original decorative elements like painted ceilings and heritage clocks. Even in keeping with the existing architecture, the space received extensive upgrades in regards to thermal insulation. Updates to air treatment systems and controllable facades keep interior temperatures at a comfortable level with high energy-efficiency. Long-term living spaces feature strategically placed windows to maximize views and natural lighting.

bright white room with wall of black metal and glass
rounded windows framing views of Paris

Furthermore, the roof is equipped with solar panels to supplement energy usage. The roof doubles as a garden with a selection of plants. The building is equipped to recover rainwater, which will be reused for cleaning and watering the plants. Even the basement is upgraded, with the bottom two levels of the building equipped for parking, including charging ports for electric or hybrid vehicles. La Poste du Louvre is expected to open to the public in 2022.

+ Dominique Perrault Architecture

Photography by Michel Denance via Dominique Perrault Architecture

wood patio with glass ceiling



Source link

Recent Articles

Related Stories

Leave A Reply

Please enter your comment!
Please enter your name here